Vacancy: PhD – The Function of Emotion in Migration Law

Ben je geïnteresseerd in het doen van promotieonderzoek in het migratierecht en wil je werken in een levendig team van academici dat onderdeel uitmaakt van een van de grootste onderzoekgroepen in migratierecht in Europa?  Solliciteer dan bij de Vrije Universiteit Amsterdam (VU).

Locatie: AMSTERDAM
FTE: 0,8 – 1

Je onderzoek maakt onderdeel uit van een project gesubsidieerd door NWO Open Competitie getiteld: Liefde, sex, geloof. De functie van emotie in migratierecht. Dit project onderzoekt de functie van emotie in het migratierecht als een instrument van insluiting en uitsluiting in migratiecontrole. Het project combineert juridische en empirische onderzoeksmethoden: bestudering van het recht, dossieronderzoek, observatie en interviews. Het onderzoekt zowel de rol van ambtenaren van de IND, als rechters, advocaten, NGOs en migranten zelf. Het project omvat twee promotieonderzoeken: 1) vermoeden van een schijnhuwelijk bij gezinshereniging, 2) asielverzoeken gebaseerd op seksuele oriëntatie en bekering.
Wij zijn op zoek naar een promovendus//promovenda voor het tweede project.

Functieomschrijving

 • Leren onafhankelijk en kwalitatief hoogwaardig onderzoek te verrichten, resulterend in een proefschrift (PhD thesis)
 • Samenwerken met anderen in je onderzoeksteam en collega’s binnen en buiten het  ACMRL
 • Het verrichten van juridisch en empirisch onderzoek in Nederland
 • Een beperkte bijdrage leveren aan het onderwijs

Functie-Eisen

 • Een afgestudeerd jurist met aantoonbare belangstelling voor empirisch onderzoek of een afgestudeerd sociaal wetenschapper  met aantoonbare belangstelling voor het recht
 • Belangstelling voor (de uitvoerings- en rechterlijke praktijk in) het migratierecht, van het migratierecht en ervaringen van migranten
 • Hoge mate van zelfdiscipline, uitstekende analytische kwaliteiten en goede schrijfvaardigheid
 • Ervaring of affiniteit met interdisciplinaire onderzoeksmethoden
 • Goede communicatieve vaardigheden in het Nederlands en Engels

Wat Bieden Wij

Een uitdagende functie bij een maatschappelijk betrokken organisatie. Het salaris bedraagt gedurende het eerste jaar €2.541 (schaal 1) oplopend tot €3.247 (schaal 3) bruto per maand in het vierde jaar bij een voltijds dienstverband.

De arbeidsovereenkomst wordt aangegaan voor de duur 1 jaar en bij voldoende perspectief verlengd tot een totaal van 4 jaar. Aan het einde van het vierde jaar wordt de arbeidsovereenkomst afgesloten met een dissertatie.
Daarnaast beschikt de VU over aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden en regelingen die een goede combinatie van werk en privé mogelijk maken, zoals:

 • maximaal 41 vakantiedagen bij een voltijds dienstverband,
 • 8% vakantietoeslag en 8,3% eindejaarsuitkering,
 • goede en voordelige sportfaciliteiten,
 • bijdrage aan reiskosten voor woon-werkverkeer

Over De VU

Bijdragen aan een betere wereld door onderscheidend onderwijs en grensverleggend onderzoek, dat is de ambitie van de VU. Een universiteit waar persoonlijke vorming én maatschappelijke betrokkenheid centraal staan. Waar we vanuit verschillende disciplines en achtergronden samenwerken aan innovaties en nieuwe inzichten. Ons onderzoek beslaat het hele spectrum: van alfa, gamma en bèta tot leven en medische wetenschappen.

Aan de VU studeren ruim 30.000 studenten en werken meer dan 5.500 medewerkers. De uitstekend bereikbare VU-campus is gevestigd in het hart van de Amsterdamse Zuidas, een inspirerende omgeving voor onderwijs en onderzoek.

Diversiteit
Diversiteit is een kernwaarde van de VU. Wij staan voor een inclusieve gemeenschap en geloven dat diversiteit en internationalisering bijdragen aan de kwaliteit van onderwijs en onderzoek. We zijn dan ook voortdurend op zoek naar mensen die door hun achtergrond en ervaring bijdragen aan de diversiteit van onze campus.

Faculteit der Rechtsgeleerdheid
De faculteit der Rechtsgeleerdheid verzorgt bacheloropleidingen op drie gebieden: Rechtsgeleerdheid, Notarieel recht en Criminologie. Daarnaast hebben we een uitgebreid aanbod aan masteropleidingen en contractonderwijs. Ons onderwijs en onderzoek richten zich op de maatschappelijke functie en relevantie van het recht: van verbintenissen in de platformeconomie tot het nieuwe werken, van koloniaal onrecht tot medische aansprakelijkheid, van gezinshereniging tot burgerinspraak, van zedendelicten tot gijzelsoftware. Ons onderzoek heeft vaak een internationaal en multidisciplinair karakter.

Werken bij de faculteit Rechtsgeleerdheid is werken in een actieve en inspirerende academische omgeving. Samen met je collega’s draag je in een goede onderlinge werksfeer bij aan de kwaliteit van onderwijs en onderzoek. De faculteit telt ruim 300 medewerkers en 4.500 studenten.

Sollicteren

Ben jij geïnteresseerd in deze functie? Solliciteer dan door middel van onderstaande solliciteer button uiterlijk 31-10-2022. Denk hierbij aan het uploaden van jouw curriculum vitae en motivatiebrief. De sollicitatiegesprekken vinden plaats in de week van 7 november. Indien mogelijk vragen wij je hier rekening mee te houden.

Sollicitaties ontvangen per e-mail worden niet in behandeling genomen.

Vragen
Voor vragen over de vacature kun je contact opnemen met:

Naam: Betty de Hart
Functie: hoogleraar, projectcoördinator
E-mail: b.de.hart@vu.nl