Stagiair(e) Migratie en Vluchtelingen

Cordaid gelooft in een wereld zonder armoede en uitsluiting. Daar zetten we ons voor in, met hart en ziel. We streven naar een rechtvaardige en duurzame samenleving waarin ieder mens telt. We staan voor kennis en talenten delen tussen Noord en Zuid, tussen boeren en bedrijfsleven, tussen activisten en beleidsmakers. Waar armoede, conflict en uitsluiting samenlevingen verscheuren, verbinden wij mensen en gemeenschappen. Ook staan we voor professionalisme, expertise en medemenselijkheid over alle grenzen heen, om het verschil te maken waar dat het hardst nodig is.

Hand in hand met gedreven partnerorganisaties in Afrika, Azië, het Midden-Oosten en Latijns-Amerika verbeteren wij structureel de levensomstandigheden van de armste en meest uitgesloten bevolkingsgroepen – de bottom billion. Dat doen we waar natuurrampen toeslaan, waar conflicten gemeenschappen verscheuren en waar onderontwikkeling gezinnen in de greep houdt van extreme armoede.

 

Voor de afdeling Security & Justice zoeken wij een:

Stagiair(e) Migratie en Vluchtelingen

(32 uur per week, ma-do)

Tijdens deze stage bied je ondersteuning aan lobby en advocacy activiteiten op het terrein van migratie en vluchtelingen in Nederland en op Europees/internationaal niveau, binnen Cordaid en in samenwerking met het Caritas netwerk. Dit werk gebeurt in samenwerking met nationale en Europese partners met de ambitie om een gezamenlijke visie voor een meer humaan ontwikkelings- en migratiebeleid te bevorderen. Binnen deze activiteiten is er speciale aandacht voor de vluchtelingenproblematiek, voor de grondoorzaken van gedwongen migratie en ontheemding en voor de bijdrage van diaspora en geldovermakingen bij duurzame ontwikkeling in het land van herkomst.

Wat je doet

Je ondersteunt de beleidsmedewerker bij het uitwerken en uitvoeren van activiteiten middels:

 • Volgen van politieke actualiteiten en besluitvorming rondom migratie en vluchtelingen.
 • Assisteren bij de lobby richting de Tweede Kamer
 • Bijwonen van bijeenkomsten van NGOs, de Tweede Kamer en de overheid, en daarover rapporteren aan collega’s.
 • Onderzoek uitvoeren, dat als basis gebruikt wordt voor het schrijven van artikelen, lobby brieven, blogs, enz.
 • Meehelpen met het schrijven van artikelen, brieven en materialen voor de websites.
 • Het organiseren van webinars en bijeenkomsten, meedenken over de inhoud en vormgeving, logistieke taken en technische ondersteuning.
 • Contacten onderhouden met het partner netwerk.
 • Ondersteunen en notuleren bij teleconferenties en vergaderingen.

Wie je bent

 • Relevante opleiding op HBO/WO niveau in Migration Studies, International Development Studies of een andere studie gerelateerd aan migratie en vluchtelingen.
 • Affiniteit en/of ervaring met migratie en ontwikkelingsvraagstukken, inclusief de SDGs en het Nederlandse  ontwikkelingsbeleid en -budget.
 • Affiniteit met het werk van kerken met en voor vluchtelingen.
 • Interesse in politieke processen en/of in het mobiliseren van de achterban.
 • Communicatief en sociaal vaardig.
 • Accuraat. Zelfstandige werkhouding. Je gaat goed om met ruimte voor eigen initiatief.
 • Uitstekende beheersing in de Nederlandse en daarnaast ook de Engelse taal in woord en geschrift. Beheersing van Frans is een pré.  

 

Welke ervaringen neem je mee

Je kunt rekenen op een interessante stage waarin je veel kan leren op gebied van duurzame ontwikkeling en de relatie met migratie en vluchtelingen. Je krijgt begeleiding, maar er is zeker ruimte om eigen initiatief te tonen. Je krijgt een kijkje in de keuken van een grote ontwikkelingsorganisatie en in lobby en belangenbehartiging op nationaal en internationaal niveau. Je maakt deel uit van een klein team dat zich inzet voor de belangen van migranten en vluchtelingen en nauw samenwerkt met kerken, mensenrechten- en migrantenorganisaties.  

 

Vergoeding en duur van de stage

De stage begint per 2 november voor een periode van 5 maanden tot 31 maart 2020.  Je bent 4 dagen per week beschikbaar, bij voorkeur ma-do. Er is een week vakantie rond de kerstdagen. Cordaid betaalt een stagevergoeding indien de stage onderdeel is van de opleiding. Een stage na afloop van de opleiding is niet mogelijk.

 

Interesse?

Voor meer informatie of sollicitatie, stuur je CV en motivatie ten laatste op 7 oktober a.s. naar dhr. Bob van Dillen (email: bvd@cordaid.org). In je motivatie geef je aan welke aspecten van migratiebeleid zoals verwoord in expert interviews (https://www.cordaid.org/nl/share-the-journey/experts-aan-woord-migratie-en-vluchtelingen/) voor jou het belangrijkste zijn – met een maximum van vijf. De online gesprekken worden bij voorkeur gepland op woensdag 14 oktober via MS Teams.

 

Voor meer informatie en om te solliciteren, klik hier.

De deadline om te solliciteren is 7 oktober 2020.